Εκκλησίες της Τροιζηνίας

Πατήστε για να μεγαλώσει
Η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου
στο Γαλατά
Πατήστε για να μεγαλώσει
Η Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα
στο Γαλατά
Πατήστε για να μεγαλώσει
Το Εξωκκλήσι της Μεταμόρφωσης
του Σωτήρα
Πατήστε για να μεγαλώσει
Η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου
Πατήστε για να μεγαλώσει
Η Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής
στη Μεταμόρφωση
Πατήστε για να μεγαλώσει
Η Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής
στην Τακτικούπολη
Πατήστε για να μεγαλώσει
Η Εκκλησία του Αγίου Κυπριανού
στην Τακτικούπολη
Πατήστε για να μεγαλώσει
Ο Ναϊσκος της Αγίας Σοφίας
στην Τακτικούπολη
Πατήστε για να μεγαλώσει
Ο Ναός του Αγίου Νικολάου στη Ψήφτα
Πατήστε για να μεγαλώσει
Ο Ι.Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
στον Ευαγγελισμό
Πατήστε για να μεγαλώσει
Η Εκκλησία του Αγίου Χαραλάμους
στη Δρυόπη
Πατήστε για να μεγαλώσει
Η Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής
στο Άνω Φανάρι
Πατήστε για να μεγαλώσει
Η Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου
στο Άνω Φανάρι
Πατήστε για να μεγαλώσει
Η Εκκλησία της Αγίας Ελένης
στην Αγία Ελένη
Πατήστε για να μεγαλώσει
Η Ιερά Μονή της Κεχαριτωμένης Θεοτόκου
στην Τροιζήνα

Στην ενδοχώρα της Τροιζηνίας βρίσκονται διάσπαρτα μικρά ξωκλήσια και εκκλησίες βυζαντινής και νεότερης εποχής, τα οποία εμπλουτίζουν την ιστορία της επαρχείας της Τροιζηνίας.

 

Σε αυτά οδηγούμαστε από το καλό ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο, αλλά και από κάποιους χωμάτινους παραδρόμους. Αξίζει να τα επισκεφτείτε, ειδικά τις ημέρες των εορτών τους, στις οποίες, σε ορισμένα από αυτά, γίνονται παραδοσιακά πανηγύρια.

 

Ξεκινώντας από την Ανατολική Τροιζηνία, πριν φθάσουμε στα Βλαχάϊκα υπάρχει δεξιά μας μια μικρή χερσόνησος με το εκκλησάκι της Παναγίας στο κέντρο της, το οποίο έχει πολύ όμορφη θέα στην Ύδρα.

 

Προχωρώντας συναντάμε ένα συγκρότημα κατοικιών στο Φουρκαρί και στη συνέχεια αντικρίζουμε στο βάθος αριστερά το λόφο της χερσονήσου του Αγίου Αθανασίου με το ομώνυμο εκκλησάκι στην κορυφή του.

 

Το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου έχει κτιστεί μέσα στα ερείπια παλαιού μεταβυζαντινού φρουριακού μοναστηριακού συγκροτήματος. Από το σημείο αυτό η θέα είναι πολύ όμορφη και προς την ΄Υδρα και προς το νησάκι Σουπιά.

 

Λίγο πριν φθάνουμε στην περιοχή Τσελεβίνια βρίσκονται τα απομεινάρια ενός παλιού ναυτικού κάστρου, στην κορφή του οποίου υπάρχει ένα όμορφο βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίτσας.

 

Στην έξοδο του Λεμονοδάσους, όπως πηγαίνουμε για το Γαλατά, θα βρούμε το εκκλησάκι του Αγίου Σεραφείμ κτισμένο γύρω στο 1900. Στη βοήθειά του, με λιτανεία της κάρας του, προσέφευγαν οι κάτοικοι της περιοχής όταν έπεφτε στην περιοχή ακρίδα.

 

Μέσα στον οικισμό του Γαλατά βρίσκονται οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνα.

 

Στην έξοδο του Γαλατά, αριστερά μας, ξεχωρίζει το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Αννας, με επιγραφή που γράφει 1853. Στο πλάι του βρίσκονται δύο πανύψηλα δένδρα, ένα κυπαρίσσι και ένα πεύκο.

 

Λέγεται και εκκλησάκι των δύο ερωτευμένων, γιατί εδώ σύμφωνα με την παράδοση, τάφηκαν δύο νέοι που αυτοκτόνησαν επειδή αν και συγγενείς ερωτεύθηκαν. Εκεί που τάφηκαν φύτρωσαν μετά το κυπαρίσσι και το πεύκο που βλέπουμε σήμερα.

 

Παραλιακά, έξω από το Γαλατά, όπως προχωράμε προς τη Σκάλα του Δαμαλά, βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Σωτήρας.

 

Συνεχίζοντας, στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται η γραφική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

 

Λίγο πιο κάτω, στη διασταύρωση για το χωριό της Τροιζήνας, κάνουμε δεξιά για το Βίδι, στο οποίο βρίσκεται η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία ανακαινίσθηκε εκ βάθρων το 1970 και κτίσθηκε πάνω στα λείψανα της παλαιάς μονής που διαλύθηκε από τους Βαυαρούς του Οθωνα το 1834.

 

Στο Βίδι, συνεχίζοντας στην παράκτια ζώνη μετά από 4 περίπου χλμ., καταλήγουμε στον όρμο του Αγίου Νικολάου που έχει το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στην άκρη του, το οποίο ανακαινίσθηκε από τον ιερομόναχο Μακάριο το 1984.

 

Ξαναγυρίζοντας στη διασταύρωση για το ιστορικό χωριό της Τροιζήνας κάνουμε αριστερά και φθάνουμε στην Τροιζήνα, στην οποία βρίσκεται σε περίοπη θέση ο ενοριακός Ναός του Αγίου Νικολάου.

 

Σύμφωνα με την παράδοση στην θέση αυτή υπήρχε μικρός ναός του 13ου αι. προς τιμή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ο ναός ανακαινίσθηκε τον 17ο αι., και το 1952 ανασκευάστηκε με δαπάνες Τροιζηνίων ομογενών της Αμερικής.

 

Στην πλατεία του χωριού, στο μέρος που έγινε η Γ' Εθνοσυνέλευση, υπάρχει η Εκκλησία του Αγίου Λεωνίδη, που έζησε τον 3ο αι. μ.Χ. και είναι ο τοπικός Αγιος της Τροιζήνας.

 

Πάνω από το χωριό βρίσκεται η παλαιά Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου ανάμεσα σε μεταβυζαντινά κατάλοιπα. Σημαντικό ιστορικό μοναστήρι της Τροιζηνίας, που ιδρύθηκε το 1455, έφθασε να έχει μέχρι και 100 μοναχούς και στα χρόνια του 1821 ήταν τόπος συνάντησης φιλικών και αγωνιστών. Στην συνέχεια έπεσε σε εγκατάλειψη και τα τελευταία χρόνια γίνονται εργασίες για την αναστήλωσή του.

 

Επίσης πάνω από το χωριό βρίσκεται η Ιερά Μονή της Κεχαριτωμένης Θεοτόκου σκαρφαλωμένη στις πλαγιές των Αδερών και πνιγμένη στο πράσινο, 3.1 χιλιόμετρα από το χωριό. Είναι ανδρικό μοναστήρι εντυπωσιακού οικοδομικού μεγέθους και ιδρύθηκε το 1976 από τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο. Το Μοναστήρι συγκεντρώνει κάθε χρόνο μεγάλο πλήθος προσκυνητών.

 

Διακόσια μέτρα μετά το Μοναστήρι της Κεχαριτωμένης, ο δρόμος έχει πινακίδα που μας οδηγεί στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, κτίσμα του 1870.

 

Από το Εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα ξεκινά ένα καλό μονοπάτι που μετά από 700 περίπου μέτρα μας οδηγεί στο μικρό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται μέσα σε ένα πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον.

 

Επιστρέφουμε στην πλατεία του χωριού και παίρνουμε το δρόμο προς την Αρχαία Τροιζήνα. Στην διασταύρωση της πέτρας του Θησέα, ακολουθούμε την πορεία προς τον Αρχαιολογικό χώρο. Λίγα μέτρα δεξιά μας, μέσα στα περιβόλια, βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

 

Συνεχίζουμε ευθεία και στα 200 μέτρα συναντούμε το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Το εκκλησάκι είναι κτισμένο στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς της Τροιζήνας. Εδώ αναπαύεται ο καθηγητής Χρ. Φουρνιάδης που αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων της περιοχής.

 

Ξαναγυρίζουμε στη διασταύρωση για την Τροιζήνα, προχωράμε προς την Ψήφτα και συναντάμε, δεξιά μας, τον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου, στον οποίο βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου.

 

Συνεχίζοντας, αμέσως μετά, συναντάμε στη διασταύρωση των Αγίων Αποστόλων το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων.

 

Στους Αγίους Αποστόλους, πηγαίνοντας δεξιά προς τα Μέθανα, στον οικισμό της Μεταμόρφωσης, βρίσκεται μία ολόλευκη Εκκλησία με γαλάζιο τρούλο, η Ζωοδόχος Πηγή της Μεταμόρφωσης.

 

Μετά τον οικισμό της Μεταμόρφωσης, συναντάμε την Τακτικούπολη, στην οποία βρίσκεται η Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής της Τακτικούπολης.

 

Επίσης στην Τακτικούπουλη βρίσκεται σε περίοπη θέση με θέα στη θάλασσα ο Ιερός Ναός του Αγίου Κυπριανού, καθώς και ο γραφικός ναϊσκος της Αγίας Σοφίας.

 

Ξαναγυρίζουμε στους Αγίους Αποστόλους, συνεχίζουμε αριστερά στην Ψήφτα και στο τέλος της, ακολουθούμε δεξιά τον παραλιακό δρόμο κάτω από τα χωριά της Μεταμόρφωσης και της Τακτικούπολης, για να καταλήξουμε στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου με το ομώνυμο παλαιό εκκλησάκι του (1900).

 

Ξαναγυρίζουμε στην Ψήφτα, στην οποία βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, πάνω στη θάλασσα.

 

Λίγο μετά τη Ψήφτα κάνουμε αριστερά προς τον ημιορεινό οικισμό του Ευαγγελισμού, στον οποίο βρίσκεται ο Ενοριακός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

 

Μετά τον Ευαγγελισμό, πέρνουμε το χωματόδρομο που οδηγεί στο Κάστρο της Κοκκινιάς και στη βορειοδυτική του άκρη βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου.

 

Ξαναγυρίζουμε στον παραλιακό δρόμο και συνεχίζοντας συναντάμε τον οικισμό της Καλλονής.

 

Στην είσοδο του οικισμού και επάνω σε έναν μικρό λόφο στα δεξιά μας, υπάρχει το Εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, ενώ μέσα στον οικισμό της Καλλονής υπάρχει ο Ενοριακός Ναός του Γενεθλίου της Θεοτόκου.

 

Μετά την Καλλονή συνεχίζουμε στον παραλιακό δρόμο και λίγο μετά κάνουμε αριστερά προς τη Δρυόπη. Λίγες εκατοντάδες μέτρα μετά συναντάμε το Εκκλησάκι του Αγίου Παρθενίου, που χτίστηκε από κάτοικο του χωριού το 1977 ύστερα από εμφάνιση και υπόδειξη του μέρους από τον ίδιο τον Αγιο. Ο Αγιος γεννήθηκε το 318 μ.Χ. και πήρε μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας. Είναι ο προστάτης των καρκινοπαθών.

 

Στη συνέχεια, λίγο πιο κάτω συναντάμε το Εκκλησάκι του Αγίου Λεωνίδη. Ο Αγιος Λεωνίδης έζησε τον 3ο αι. μ.Χ. και είναι τοπικός Αγιος της Τροιζήνας. Μαρτύρησε μαζί με 7 άλλες πιστές γυναίκες, που βασανίσθηκαν μαζί με τον Άγιο και τελικά εκτελέσθηκαν με πνιγμό από τους Ρωμαίους το 251 μ.Χ. Το σκήνωμα του Αγίου εκβράστηκε στην Κυνουρία και από τότε η περιοχή αυτή ονομάστηκε Λεωνίδιο.

 

Στη Δρυόπη βρίσκονται ο Ιερός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους και λίγο πιο πέρα ο βυζαντινός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

Στο Άνω Φανάρι βρίσκονται χαρακτηρηστικά μνημεία εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, οι Ιεροί Ναοί του Αγίου Αθανασίου, της Ζωοδόχου Πηγής και οι παλαιές εκκλησίες της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Νικολάου.

 

Στο βορειοανατολικό άκρο του Κάστρου που υπάρχει στο Άνω Φανάρι θα βρούμε το κατάλευκο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων.

 

Στον οικισμό της Αγίας Ελένης βρίσκεται η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης. Κτίσθηκε στην θέση παλαιού κτιρίου άγνωστης ημερομηνίας και εγκαινιάσθηκε το 1981.

 

Στην περιοχή του οικισμού υπάρχει και το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος, στους πρόποδες του λόφου της Πίγκας, που κτίστηκε το 1706 και κρίθηκε διατηρητέο μνημείο.

 

Στον οικισμό του Καρατζά βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Σεραφείμ και λίγο πριν φθάσουμε στα Ζερβαίϊκα, υπάρχει στα δεξιά μας χωματόδρομος που μας οδηγεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Βλάση, που έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Λικινίου (308 - 323 μ.Χ.) και μαρτύρησε το 316 μ.Χ.

 

Στην κορυφή του Ορθολιθίου βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που χτίσθηκε πρόσφατα το 1993, και κάθε χρόνο στη γιορτή του οργανώνεται μεγάλο πανηγύρι.

 

 

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ & ΤΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΗΣ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ

Πατήστε για να μεγαλώσει
Το Εκκλησάκι της Παναγίτσας
στην Τροιζήνα
Πατήστε για να μεγαλώσει
Το Εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα
στην Τροιζήνα
Πατήστε για να μεγαλώσει
Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου
στην Τροιζήνα