Περιήγηση στην περιοχή Τροιζηνίας & Μεθάνων

Ο Δήμος της Τροιζηνίας-Μεθάνων είναι ένας τόπος με σπάνια φυσική ομορφιά για εξορμήσεις, τόσο για αρχαιολάτρες, όσο και για ανήσυχους φυσιολάτρες. Καθαρές ακτές, προστατευόμενος υδροβιότοπος, ηφαίστειο, ιαματικές πηγές, αξιοθέατα και αρχαιολογικοί χώροι συνθέτουν το τοπίο της περιοχής.

 

Συνδυάζει βουνά και θάλασσα. Απέραντες πεδιάδες με λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές και ελαιώνες. Ορεινές εκτάσεις με ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον, βαθύσκια δάση και πανέμορφα φαράγγια. Πεντακάθαρες γαλαζοπράσινες θάλασσες με βοτσαλωτές ή αμμώδεις πανέμορφες παραλίες.

 

Πρόκειται για μία πλούσια αγροτική περιοχή με σημαντική ιστορία, πάρα πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και αρχαιολογικά ευρήματα.

 

Ο Υδροβιότοπος της Ψήφτας, το φαράγγι του Διαβολογέφυρου, το Ηφαίστειο και οι 30 κρατήρες των Μεθάνων, οι Ιαματικές πηγές, τα Μοναστήρια και οι Βυζαντινές Εκκλησίες, μαζί με τις πολλές δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή στα βουνά και στη θάλασσα, δίνουν πολύ μεγάλη προοπτική τουριστικής ανάπτυξης, η οποία τώρα αρχίζει να υλοποιείται.

 

Αποτελείται από τα Δημοτικά Διαμερίσματα Τροιζηνίας και Μεθάνων και αριθμεί 10 κοινότητες.

 

Στη νοτιοανατολική και κεντρική Τροιζηνία υπάρχουν οι κοινότητες:


α) Η Κοινότητα του Γαλατά που περιλαμβάνει τον οικισμό του Γαλατά, καθώς και τους οικισμούς : Αγία Σωτήρα, Βλαχαίϊκα και Σαρωνίδα.

 

β) Η Κοινότητα της Τροιζήνας που περιλαμβάνει τον οικισμό της Τροιζήνας [παλαιά ονομασία: Δαμαλάς], καθώς και τον οικισμό : Άγιος Γεώργιος.

 

γ) Η Κοινότητα της Τακτικούπολης που περιλαμβάνει τον οικισμό της Τακτικούπολης [παλαιά ονομασία: Δάρα], καθώς και τους οικισμούς : Μεταμόρφωση, Άγιος Κωνσταντίνος, Ακτή Αγάπης, Βίδι και Ψήφτα.

 

Στη βορειοδυτική Τροιζηνία υπάρχουν οι κοινότητες:

 

α) Η Κοινότητα της Δρυόπης που περιλαμβάνει τον οικισμό της Δρυόπης, καθώς και τους οικισμούς : Καλλονή, Σκαπέτι, Μύλος, Νερατζιά, Νησίδα και Χώρα.

 

β) Η Κοινότητα του Άνω Φαναρίου που περιλαμβάνει τον οικισμό του Άνω Φαναρίου, καθώς και τον οικισμό : Αγία Ελένη.


γ) Η Κοινότητα του Καρατζά που περιλαμβάνει τον οικισμό του Καρατζά, καθώς και τον οικισμό : Ζερβαίϊκα.

 

Στη χερσόνησο των Μεθάνων υπάρχουν οι κοινότητες:

 

α) Η Κοινότητα Λουτρόπολης Μεθάνων που περιλαμβάνει τον οικισμό της Λουτρόπολης των Μεθάνων, καθώς και τους οικισμούς : Δριτσάϊκα και Βρωμολίμνη.

 

β) Η Κοινότητα του Μεγαλοχωρίου που περιλαμβάνει τον οικισμό του Μεγαλοχωρίου, καθώς και τους οικισμούς : Βαθύ, Μεγάλο Ποτάμι και Καμένη Χώρα.

 

γ) Η Κοινότητα της Κουνουπίτσας που περιλαμβάνει τον οικισμό της Κουνουπίτσας των Μεθάνων, καθώς και τους οικισμούς : Άγιο Γεώργιο, Άγιο Νικόλαο, Μακρύλογγο και Παλαιά Λουτρά.

 

δ) Η Κοινότητα της Κυψέλης που περιλαμβάνει τον οικισμό της Κυψέλης, καθώς και τον οικισμό : Άγιοι Θεόδωροι.

 

Η περιοχή του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων δεν ανήκε στις πιο αξιοποιημένες τουριστικά περιοχές της Πελοποννήσου και σίγουρα δεν ήταν πολύ «γνωστή» στη μεγάλη πλειονότητα όλων εκείνων που αναζητούν εύκολες «αποδράσεις» στις παραλίες και στην ενδοχώρα του νότιου Σαρωνικού.

 

Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ταξιδιώτες ακόμη και σήμερα από άγνοια και κακή ενημέρωση περιορίζονται απλώς στο να τη διασχίσουν κατευθυνόμενοι σε άλλες περιοχές, χωρίς να κάνουν τον κόπο να την «εξερευνήσουν» και να απολαύσουν τις αναρίθμητες φυσικές της ομορφιές, αλλά και τον ιστορικό-μνημειακό της πλούτο.

 

Σήμερα όμως η περιοχή αρχίζει να αποτελεί βασικό τουριστικό προορισμό των επισκεπτών της Ανατολικής Πελοποννήσου, ιδίως εκείνων που θέλουν να αποφύγουν τις περιοχές εκείνες, που έχουν υποστεί τις γνωστές αλλοιώσεις της άναρχης τουριστικής «αξιοποίησης» και αναζητούν νέες και ουσιώδεις περιηγητικές εμπειρίες σε τουριστικά «μη κορεσμένες» περιοχές, οι οποίες διαθέτουν μια ανεξάντλητη δυναμική για ορθολογική και προγραμματισμένη ανάπτυξη.

 

Η δυναμική αυτή ενισχύεται και από τη ραγδαία πρόοδο που παρατηρείται κατά τα τελευταία χρόνια στην περιοχή στον τομέα του οικολογικού-εναλλακτικού τουρισμού.

 

Η πρόσβαση στο Δήμο μας μπορεί να γίνει οδικά, κυρίως από βόρεια, μέσω της Παραλιακής Οδού Επιδαύρου-Καλλονής που διασχίζει περιοχές μοναδικής ομορφιάς και «προκαλεί» τους επισκέπτες για συνεχείς σταθμεύσεις, αλλά και από νότια, μέσω της επίσης ωραίας διαδρομής Ερμιόνης-Θερμησίας-Μετοχίου-Σαρωνίδας-Γαλατά.

 

Άλλος τρόπος πρόσβασης προς το Γαλατά ή τα Μέθανα είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση, με οχηματαγωγά πλοία στα Μέθανα και στον Πόρο ή με flying dolphins που κατευθύνονται από τον Πειραιά στον Πόρο. Από τον Πόρο ο επισκέπτης μπορεί να περάσει εύκολα απέναντι στην ακτή του Γαλατά, με τα μικρά οχηματαγωγά-επιβατηγά σκάφη της γραμμής ή με τις παραδοσιακές βάρκες.