Κοινότητα Τακτικούπολης

Πατήστε για να μεγαλώσει
Ο ιστορικός οικισμός της Τακτικούπολης
Πατήστε για να μεγαλώσει
Ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής
στην Τακτικούπολη
Πατήστε για να μεγαλώσει
Το Ηρώο στη κεντρική πλατεία
της Τακτικούπολης
Πατήστε για να μεγαλώσει
Ο Ιερός Ναός του Αγ. Κυπριανού
στην Τακτικούπολη
Πατήστε για να μεγαλώσει
Ο γραφικός ναϊσκος της Αγ. Σοφίας
στην Τακτικούπολη
Πατήστε για να μεγαλώσει
Υποστατικό στην περιοχή "Γερμανικών"
του Βιδίου
Πατήστε για να μεγαλώσει
Η περιοχή του Βιδίου
Πατήστε για να μεγαλώσει
Η περιοχή του Βιδίου
Πατήστε για να μεγαλώσει
Η περιοχή του Βιδίου
Πατήστε για να μεγαλώσει
Ο Βυζαντινός ναός της Ευαγγελίστριας στο Βίδι
Πατήστε για να μεγαλώσει
Η παραλία "Ντελί" στην περιοχή
της Τακτικούπολης
Πατήστε για να μεγαλώσει
Η ειδυλλιακή παραλία της Ξηρολίμνης
στην περιοχή της Τακτικούπολης
Πατήστε για να μεγαλώσει
Η γραφική παραλία του Αγ. Νικολάου
στην περιοχή της Τακτικούπολης
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει
Πατήστε για να μεγαλώσει

Τακτικούπολη

 

Ο ιστορικός οικισμός της Τακτικούπολης κοντά στον Ισθμό των Μεθάνων και απέναντι από το Κάστρο του Φαβιέρου

 

Ο ιστορικός οικισμός της Τακτικούπολης, γνωστός παλαιότερα ως "Δάρα", συνδέεται με σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης του Γένους. Υπήρξε χώρος ανασύνταξης των επαναστατικών δυνάμεων από το στρατηγό Φαβιέρο.

 

Η Τακτικούπολη βρίσκεται στο δρόμο που πηγαίνουμε από τους Αγίους Αποστόλους για τα Μέθανα, απέναντι από το Κάστρο του Φαβιέρου και λίγο πριν το στενό που οδηγεί στα Μέθανα. Στην κεντρική πλατεία της βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής και το Ηρώον των Πεσόντων, ο γραφικός Ναϊσκος της Αγίας Σοφίας και ο Ιερός Ναός του Αγίου Κυπριανού που έχει θαυμάσια θέα στον Αργοσαρωνικό κόλπο.

 

Η Τακτικούπολη βρίσκεται πάνω από την παραλία της Δάρδιζας και τα λιμανάκια της Ξηρολίμνης και του Αγίου Νικολάου με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, χτισμένο το 1900 που στέκει πάνω στο κύμα.

 

 

Μεταμόρφωση

 

Η πολύ όμορφη αμμώδης παραλία της Δάρδιζας, κάτω από την Τακτικούπολη & την Μεταμόρφωση

 

Η Μεταμόρφωση, γνωστή και ως "Βαλαριό" που είναι η παλαιά ονομασία του χωριού, βρίσκεται πάνω από την παραλία της Μεταμόρφωσης ("Μελίσσι") και της Δάρδιζας και κατοικείται από 319 άτομα. Το καλοκαίρι συγκεντρώνει σημαντικό παραθεριστικό ενδιαφέρον.

 

Περισσότερες φωτογραφίες

 

 

 

Βίδι

 

Ειδυλλιακή εικόνα από το Βίδι, που είναι χτισμένο στη θέση του Αρχαίου Πώγωνα

 

Όπως ερχόμαστε από το Γαλατά, μετά τον οικισμό του Αγίου Γεωργίου, παραθαλάσσια υπάρχει ο γραφικός όρμος "Βίδι", που με το κανάλι του το νεκροταφείο πλοίων, όπως λέγεται τις εξέδρες φόρτωσης νερού στα υδροφόρα πλοία για τα νησιά, τα ερειπωμένα νεοκλασικά και τόσα άλλα, αποτελεί αξιοθέατο της περιοχής.

 

Στην αρχαιότητα εθεωρείτο ότι ήταν το πολεμικό λιμάνι της Τροιζήνας και ονομαζόταν λιμάνι του Πώγωνα. Στο αρχαίο αυτό λιμάνι κατέπλευσε ένα μέρος του Ελληνικού στόλου πριν από την ναυμαχία της Σαλαμίνας. Στα πλοία αυτά προστέθηκαν και 5 τριήρεις της Τροιζήνας και όλα μαζί ξεκίνησαν για τη νικηφόρο ναυμαχία του 480 π.Χ.

 

'Οπως πιστεύεται, στο Βίδι γεννήθηκε ο Θησέας και από τότε η αρχαία κώμη που υπήρχε εκεί ονομάστηκε Γενέθλιο.

 

Στο Βίδι είχε αναπτυχθεί η Κεραμοποιεία. Η επεξεργασία και η τέχνη του πηλού, ήταν γνωστή εδώ από τα πανάρχαια χρόνια, κι έφτιαχναν κεραμικά, αγγεία και πλίνθους -τούβλα- άψητα και ψημένα στον ήλιο, με τους οποίους έχτιζαν σπίτια και ναούς.

 

Με το διάταγμα της 3ης Φεβρουαρίου 1828 δημιουργήθηκε στο Βίδι από τον Καποδίστρια το στρατόπεδο των Ελληνικών Δυνάμεων, στο οποίο οργανώθηκαν οι χιλιαρχίες. Και στις 16 του μήνα ο ίδιος ο κυβερνήτης επισκέφθηκε με πλοίο το Βίδι και επέδωσε τις πολεμικές σημαίες. Από εκεί ξεκίνησαν τα στρατεύματα του Καποδίστρια με επικεφαλής τον Δημήτριο Καλλέργη και πήγαν στην Πλάκα του Πόρου για να καταστείλουν την επανάσταση του Ανδρέα Μιαούλη.

 

Στο Βίδι σε σχισμή του κορμού ενός δέντρου βρέθηκε πλάκα στην οποία όπως λέγεται έγραψε ο Γέρος του Μωριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, την ημερομηνία της Εθνοσυνέλευσης.

 

Σήμερα, το Βίδι και όλη η γύρω περιοχή αποτελεί χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο της Τροιζηνίας.

 

 

Μόλις φθάσουμε στο Βίδι, λίγο πριν το γεφυράκι στα δεξιά μας, υπάρχει η Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και αμέσως μετά, στα δεξιά μας, ένα μεγάλο ερειπωμένο κτίριο, παλαιό ξυλουργικό εργοστάσιο το οποίο αρχικά λειτούργησε ως ελαιοτριβείο, δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 1ου μισού του 20ου αιώνα. Ο δρόμος που περνά μπροστά του, διασχίζει την ενδοχώρα της περιοχής και καταλήγει στην Τακτικούπολη.

 

Κάθε 15 Αύγουστου γιορτάζει ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στο δρόμο μπροστά από την Εκκλησία, καθώς και στο προαύλιο πραγματοποιείται ένα μεγάλο πανηγύρι, στο οποίο υπάρχει το έθιμο να μοιράζουν χειροποίητες τηγανήτες.

 

Επίσης στο Βίδι συναντάμε και τη Βυζαντινή Εκκλησία της Ευαγγελίστριας, που αξίζει να επισκεφτείτε.

 

 

Ακτή της Αγάπης

 

Ακτή της Αγάπης, ένας γραφικός, παραθαλλάσιος, παραθεριστικός οικισμός

 

Στο δρόμο που πηγαίνει για τα Μέθανα, αμέσως μετά την Τακτικούπολη, υπάρχει στα δεξιά παράκαμψη που κατηφορίζει και οδηγεί στην "Ακτή της Αγάπης". Είναι ένας γραφικός και πολύ ήσυχος όρμος, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει οικιστική ανάπτυξη, κυρίως από νέες παραθεριστικές κατοικίες.

 

 

 

Αγιος Κωσταντίνος

 

Ο οικισμός του Αγίου Κωνσταντίνου παλιά λεγόταν "Πασάς", γιατί εκεί είχε την έδρα του ο Τούρκος πασάς και έτσι ο οικισμός ήταν το διοικητικό κέντρο της περιοχής επί Τουρκοκρατίας. Μια Ενετική απογραφή του 1700 αναφέρει ότι τότε το χωριό αυτό είχε 82 κατοίκους.

 

Ο Άγιος Κωνσταντίνος βρίσκεται στα δεξιά του Εθνικού δρόμου, μεταξύ της διασταύρωσης της Τροιζήνας και των Αγίων Αποστόλων, πάνω στο ύψωμα.

 

 

Ψήφτα

 

 

Η Ψήφτα είναι μία παραθαλάσσια τοποθεσία που συνδυάζει αρμονικά το παραθεριστικό, το οικολογικό και το ιστορικό-αρχαιογνωστικό ενδιαφέρον.

 

Πιο συγκεκριμένα, πέρα από την ομορφιά του φυσικού τοπίου, όλη η περιοχή ανήκει σε ένα πολύ ενδιαφέρον οικοσύστημα και ο υγρότοπός της χαρακτηρίζεται ως λιμνοθάλασσα και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Ελλάδας.

 

 

Για την σπάνια ομορφιά της έχει κηρυχθεί όπως και ολόκληρη η περιοχή ως "περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλλους" από το υπουργείο Πολιτισμού.

 

Η Ψήφτα, ένας από τους λιγοστούς υγροτόπους της νότιας Ελλάδας, είναι μια ρηχή λιμνοθάλασσα με πλούσιους καλαμιώνες και βάλτους που συνήθως το χειμώνα πλημμυρίζει ενώ το καλοκαίρι η επιφάνειά της κατεβαίνει, δημιουργώντας αλίπεδα και χαμηλή αλοφυτική βλάστηση, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει ημιορεινά φαράγγια με ρέματα και πυκνή βλάστηση.

 

 

Λόγω της γεωγραφικής του θέσης και σε συνάρτηση με το γεγονός πως είναι ένας από τους λιγοστούς υγροτόπους της νότιας Ελλάδας, ο υδροβιότοπος της Ψήφτας έχει τεράστια σημασία για τα μεταναστευτικά πουλιά αφού αποτελεί σταθμό ξεκούρασης και ανεφοδιασμού των πτηνών. Ιδιαίτερα την άνοιξη, όπου τα μεταναστευτικά πουλιά καταφθάνουν εξαντλημένα από την πτήση τους πάνω από την άγονη έρημο και τη Μεσόγειο θάλασσα, η ύπαρξη ενός τέτοιου υγροτόπου είναι σωτήρια για την επιβίωση τους. Εδώ τα πουλιά βρίσκουν τροφή και ασφαλή χώρο να κουρνιάσουν.

 

Ο υδροβιότοπος επίσης αποτελεί σημαντικό καταφύγιο για τα πουλιά το χειμώνα, κυρίως για κύκνους, ερωδιούς και πάπιες. Σε περιπτώσεις βαρυχειμωνιάς οι αριθμοί των πουλιών αυξάνονται καθώς και η ποικιλία των ειδών. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αριθμοί διαφόρων ερωδιών όλο το καλοκαίρι, φτάνουν τουλάχιστον τους πενταπλάσιους συγκριτικά με παλαιότερα.

 

 

Σύμφωνα με μελέτες ειδικών ορνιθολόγων έχει εκτιμηθεί ότι 89 είδη πουλιών από 34 διαφορετικές οικογένειες μεταναστεύουν ή διαχειμάζουν σε αυτόν τον τόσο σημαντικό υδροβιότοπο.

 

Συμπερασματικά, είναι ένας πραγματικός παράδεισος για σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας ενώ φιλοξενεί πολύ μεγάλη ποικιλία πτερωτής πανίδας.

 

 

Γύρω γύρω στον υδροβιότοπο έχουν στηθεί περίπτερο πληροφόρησης επισκεπτών και δύο ξύλινα παρατηρητήρια πουλιών, αρμονικά δεμένα με το περιβάλλον, στα οποία ανεβαίνοντας παρατηρούμε καλύτερα το τοπίο, το πέταγμα των πουλιών, και απολαμβάνουμε την ηρεμία, την απλότητα και την ομορφιά αυτού του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος.

 

 

Για τη συμπλήρωση του φυσικού περιβάλλοντος έχουν φυτευτεί 2.550 δέντρα και θάμνοι, κατάλληλων ειδών που ευδοκιμούν στην περιοχή.

 

Στον υδροβιότοπο και στη γύρω περιοχή του, δημιουργήθηκαν χωμάτινοι και πλακόστρωτοι διάδρομοι και μονοπάτια, τα οποία μαζί με το ξύλινο γεφύρι και τις διακριτικές ξύλινες ενημερωτικές πινακίδες διευκολύνουν την διέλευση και την παρατήρηση του φυσικού τοπίου.

 

 

Στην περιοχή της Ψήφτας ως σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο χαρακτηρίζονται τα παρακείμενα ερείπια του Ναού της Σαρωνίας Αρτέμιδος της αρχαϊκής περιόδου.

 

Επίσης μέσα στη θάλασσα, μπροστά στην παραλία της Ψήφτας, βρίσκεται η "Βυθισμένη πολιτεία" των Ρωμαϊκών χρόνων, που υπολογίζεται ότι είχε έως και 70.000 κατοίκους. Διακρίνονται στοιχεία τοιχοποιίας από αυτή καθώς και σπαράγματα ρωμαϊκών αγγείων.

 

 

Περισσότερες φωτογραφίες