Δρυόπη

Πανοραμική φωτογραφία της Δρυόπης και τις θέες που εχει στον κόλπο της Επιδαύρου
Η πρώτη επίσημη καταγραφή της Δρυόπης έγινε το 1836, μετά την ίδρυση του νέου Ελληνικού Κράτους.
Η ιστορία της Δρυόπης ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια. Κατά την παράδοση πήρε το όνομά της
από τον αρχαίο λαό των Δρυόπων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στα
Πελοποννησιακά παράλια κατά τους προϊστορικούς χρόνους.
Στην περιοχή έχουν βρεθεί ίχνη της αρχαίας πόλης των Δρυόπων (1400-1300 πΧ.).
Οι Δρύοπες, όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος, ήταν άποικοι από την Παρνασίδα και είχαν εξαπλωθεί ως την Ερμιονίδα και την Υδρα. Όμως Δρύοπας ονομαζόταν και ένας δισέγγονος του Πελασγού, και αδελφός του Αρκάδος (1410 – 1380 π. Χ.). Ο Δρύοψ αυτός ήταν εγγονός της Καλλιστούς, και γιος του Δία. Οι Δρύοπες αναμείχθηκαν με τους Δωριείς την εποχή του Ηρακλή (1250 π.Χ.) αλλά επικράτησε η Τροιζήνα.

Είναι ένα ιδιαίτερα γραφικό και ιστορικό ορεινό χωριό, γνωστό παλαιότερα και ως Κάτω
Φανάρι. Η Δρυόπη και η γύρω περιοχή της έχει σημαντική συμμετοχή
στους παλαιότερους, αλλά και νεότερους απελευθερωτικούς
αγώνες του Έθνους και έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος.
Σήμερα διαθέτει Αστυνομικό Σταθμό και Δημοτικό Σχολείο. Απέχει από το Γαλατά 23,5χλμ., με ωραιότερο σημείο του χωριού την πλατεία του Ιερού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους η οποία είναι μπαλκόνι στον Αργοσαρωνικό. Στη πλατεία του Αγίου Χαραλάμπους υπάρχει το Ηρώο των Πεσόντων και λίγο πιο πέρα ο βυζαντινός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Στην Κοινότητα της Δρυόπης ανήκουν ο οικισμός της Καλλονής, του Ευαγγελισμού, της Χώρας, της Νεράτζιζας, του Μύλου και της Νίσηζας.

Περισσότερες φωτογραφίες
Καλλονή
Ο παραθαλάσσιος οικισμός της Καλλονής στην Τροιζηνία
Η Καλλονή είναι ένα παραδοσιακό ψαροχώρι στον Αργοσαρωνικό, στον κόλπο της Επιδαύρου, της οποίας το όνομα αποδίδει και την πραγματικότητα. Είναι χτισμένη σε μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, γεμάτη από πορτοκαλιές, λεμονιές, τριανταφυλλιές και πολλά ακόμα πανέμορφα λουλούδια καθώς και ανθοφόρα δέντρα, που κάνουν τον τόπο ειδυλλιακό.
Αποτελεί αγαπημένο παραθεριστικό προορισμό πολλών Αθηναίων, αλλά και επισκεπτών άλλων περιοχών. Υπόσχεται πολλές φυσιολατρικές απολαύσεις, τόσο θαλάσσιες, όσο και πανέμορφες «αποδράσεις» προς την ημιορεινή και ορεινή ενδοχώρα, αφού είναι κτισμένη στους πρόποδες του όρους "Ορθολίθι".
Ο οικισμός της Καλλονής βρίσκεται περίπου 20km μακριά από την πόλη του Γαλατά και είχε 828 κατοίκους. Στην Καλλονή θα βρείτε μία σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και λίγες γραφικές ταβέρνες στην παραλία.

Μπροστά από όλον τον παραλιακό δρόμο της Καλλονής, πριν και μετά το λιμανάκι της, εκτείνεται η μεγάλη βραχώδης παραλία της, που είναι πολύ κατάλληλη για ψάρεμα. Εξάλλου ο κόλπος της Επιδαύρου φημίζεται για το ψάρεμα του και πολλοί είναι εκείνοι που ερχονται στην Καλλονή ειδικά για αυτόν το λόγο.
Στην Καλλονή λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο, ιατρείο, φαρμακείο, parking σκαφών και στο λιμανάκι της υπάρχει αλιευτικό καταφύγιο για την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών αλιέων της περιοχής, αλλά και για τον ελλιμενισμό σκαφών των επισκεπτών.
Δίπλα σε όλον τον παραλιακό δρόμο της Καλλονής, πριν και μετά το λιμανάκι της, εκτείνεται η μεγάλη βραχώδης και κατά τόπους βοτσαλωτή παραλία της, στην οποία μπορείτε να κολυμπήσετε.
Τα νερά της Καλλονής είναι ιδιαίτερα ζεστά και απολαυστικά όλο το καλοκαίρι και είναι ιδανικά για παιδιά και για όλους όσους αγαπούν τη θάλασσα.
Στο τέλος όμως αυτής της παραλίας, αριστερά προς τα δυτικά, μετά το παλιό λιμανάκι υπάρχει χωματόδρομος που μας οδηγεί στα "Βοτσαλάκια", μία άλλη πανέμορφη παραλία με ψιλό βότσαλο και πρασινογάλαζα πεντακάθαρα νερά, που θεωρείται μία από τις καλύτερες παραλίες της Τροιζηνίας. Τα Βοτσαλάκια έχουν πάρει το όνομα τους, προφανώς, από τα ανοιχτόχρωμα, στρογγυλεμένα μικρά βότσαλα, που διακοσμούν την παραλία, σαν γυάλινοι, παιδικοί βόλοι.
Η παραλία αυτή προστατεύεται, αριστερά και δεξιά από βράχια, ιδανικά για βουτιές από ψηλά και τα διάφανα τυρκουάζ νερά της είναι ζεστά και φυσικά, πεντακάθαρα.

Η περιοχή προσφέρει πάμπολες δραστηριότητες που συμπληρώνουν και ομορφαίνουν τη διαμονή σας στην Καλλονή. Συγκεκριμένα αποτελεί κομβικό σημείο για τις διακοπές σας, αφού ισαπέχει από το γραφικό Πόρο με το Ναό του Ποσειδώνα και το Γαλατά με τους Θολωτούς τάφους της Μαγούλας, τα Μέθανα με το Ηφαίστειο και τις ιαματικές πηγές του, καθώς επίσης και από το Αρχαίο Θέατρο και την παραλία της Επιδαύρου.
Πολύ κοντά στην Καλλονή βρίσκονται η Αρχαία Τροιζήνα με το Ασκληπιείο, το Ιερό του Ιππόλυτου και το Διαβολογέφυρο, ο υδροβιότοπος της Ψήφτας, το γραφικό ψαροχώρι Βαθύ, παλιά Μοναστήρια και Βυζαντινές Εκκλησίες και πολλές αρχαιότητες και αξιοθέατα.
Οι αποστάσεις της Καλλονής από καθένα από τα παραπάνω είναι περίπου 15 λεπτά με το αυτοκίνητό σας.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία κάνουν την Καλλονή ιδανικό προορισμό για ξεκούραση, χαλάρωση, ψάρεμα, εναλλακτικές και οικογενειακές διακοπές.
Περισσότερες φωτογραφίες
Ευαγγελισμός

Το γραφικό χωριό του Ευαγγελισμού (Σκαπέτι) στο οποίο πίσω του διακρίνεται το Ορθολίθι,
ο ψηλότερος ορεινός όγκος της Τροιζηνίας
Ο Ευαγγελισμός (Σκαπέτι) είναι ένα ημιορεινό χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 270μ. πάνω από τη λίμνη της Ψήφτας, αριθμεί 171 κατοίκους και είναι κρυμμένο πίσω από τα βουνά. Ιδρύθηκε σε αυτό το σημείο από τους κατοίκους της παραλίας, που
είχαν απηυδήσει από τις πειρατικές επιθέσεις, για να μη φαίνεται από τη θάλασσα. Γι' αυτό και η λέξη "Σκαπέτι", που είναι το παλιό όνομα του οικισμού, σημαίνει «κρυμμένο».
Κατά την παράδοση η παλιά ονομασία του χωριού, ¨Σκαπέτι¨ βγήκε από το εξής γεγονός. Κάποια Μεγάλη Παρασκευή οι κάτοικοι του χωριού περιέπαιξαν τον παππά, στελνοντάς του για φαγητό μια γουρουνοκεφαλή. Τότε εκείνος εξοργίστηκε, έσκισε τα ράσα του και τους είπε οργισμένος: «Να σκαπετήσετε (κρυφτείτε) από δω».
Πάντα κατά την παράδοση, αμέσως μετά πειρατές κατέστρεψαν το χωριό και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να φύγουν και να δημιουργήσουν το νέο οικισμό, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.
Σε σχετικά μικρή
απόσταση από το Σκαπέτι είναι το κάστρο της Κοκκινιάς, που βρίσκεται στην μεσαία από τις τρεις κορυφές των Αδερών στα 700 μέτρα. Η πρόσβαση σ’ αυτό
από το Σκαπέτι γίνεται μέσα από δύσβατους αγροτικούς δρόμους.
Το κάστρο της Κοκκινιάς ήταν το μεγαλύτερο σε έκταση μεσαιωνικό κάστρο της Τροιζηνίας, στην εποχή της Φραγκοκρατίας. Σήμερα από το Κάστρο αυτό σώζονται σκόρπιοι σωροί από λίθους. Στην βορειοδυτική του άκρη βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου.
Παραλία Ντιρλαντά

Συνεχίζοντας στον εθνικό δρόμο, μετά τον παρακαμπτήριο δρόμο που πηγαίνουμε προς στον Ευαγγελισμό και σε μικρή απόσταση από την Ψήφτα συναντάμε την παραλία του Ντιρλαντά.
Είναι μία όμορφη παραλία με άμμο και βότσαλο, που στην αρχή της τουλάχιστον καλύπτεται από πανήψυλους ευκαλύπτους που δημιουργούν φυσική σκιά για τους λουομένους.
Πήρε το ονομά της από την ομώνυμη γραφική ψαροταβέρνα, η οποία βρίσκεται πάνω στο κύμα, στην προβλήτα του μικρού όρμου, με μεγάλο χώρο parking για τα αυτοκίνητα.
Περισσότερες φωτογραφίες
Νεράτζιζα

Νεράτζιζα, ένας καταπράσινος παραθαλάσσιος οικισμός στη βορειοδυική Τροιζηνία
Η Νεράτζιζα είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός, που είχε 23 μόνιμους κατοίκους. Καταπράσινος προορισμός με τα δέντρα να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και ιδανικός για οικογενειακές διακοπές.
Στη Νεράτζιζα, δίπλα στο δρόμο υπάρχει ο παλαιός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.
Μύλος

Μύλος, ένας όμορφος, παραθαλάσσιος οικισμός με βραχώδη, βοτσαλωτή παραλία στη βορειοδυτική Τροιζηνία
Ο Μύλος είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός, που είχε 11 μόνιμους κατοίκους. Διαθέτει μια βραχώδη, βοτσαλωτή παραλία και διάσπαρτα σπίτια με μεγάλα περιβόλια, δίπλα στο κύμα.
Νήσιζα

Νήσιζα, γραφικός, παραθαλάσσιος, παραθεριστικός οικισμός στη βορειοδυτική Τροιζηνία
Όμορφος παραθεριστικός οικισμός με ένα γραφικό παλιό ανεμόμυλο. Στη Νήσιζα η στεριά καταλήγει σε ένα ακρωτήρι που έχει δεξιά και αριστερά του δύο παραλίες με βότσαλο. Η δεξιά είναι πιο μικρή και ερημική, ενώ η αριστερή παραλία είναι μεγαλύτερη και βρίσκεται μπροστά στα λιγοστά σπίτια του οικισμού.
Κοντά στο ακρωτήρι της Νήσιδας, βρέθηκε προϊστορικός οικισμός, γεωμετρικό νεκροταφείο και φρούριο.
Χώρα
Η Χώρα (Χώριζα) είναι κυρίως ένας παραθεριστικός οικισμός που αριθμούσε 43 κατοίκους. Είναι ένα γραφικο ορεινό χωριό που βρίσκεται στη μέση της κοιλάδας, ανάμεσα στο όρος Ορθολίθι και την οροσειρά των Αδέρων. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται η οχυρή θέση της Χώριζας, από την οποία σώζονται λίγα ερείπια Μεσαιωνικής εποχής.